Søndag morgen. Jeg tasser ut på kjøkkenet i halvsøvne, finner fram de små røde som står klare på kjøkkenbenken. Legger dem i en form som jeg setter inn i stekeovnen, gjesper og kryper innunder den gode varme dyna igjen. Tre timer senere, våkner på nytt til en herlig duft som sniker seg inn gjennom soveromsdøra. Lukten av saktebakte tomater... :D
Saktebakte tomater er noe av det beste jeg vet.
Etter noen timer på svak varme i stekeovnen får de en helt magisk rik sødme og aroma. Her har jeg latt dem stå og godgjøre seg på 100 grader i nesten 4 timer. De kunne sikkert stått en time eller to til. Har du knapt med tid, kan du alltids "hurtigbake" (se mitt tidligere innlegg om saktebakte tomater). Men resultatet blir mer og mer smakfullt jo lenger de står i ovnen. Perfekt på late dager hvor du ikke har noe stress med å få maten ferdig, og du kan uansett gjøre andre ting mens maten lager seg selv der inne i stekeovnen. Denne tilberedelsesmåten er dessuten perfekt for tomater som har blitt litt for modne og litt for bløte, og det hender det jo at de blir. Ihvertfall hos meg.
Når det gjelder quinoa har jeg for anledningen brukt både lys og rød quinoa for mer spenning i fargene, 1/2 dl rød quinoa og 1,5 dl lys. Absolutt ikke nødvendig med to slag, ta det du har tilgjengelig. Quinoa fås forresten kjøpt på Meny og på helsekost. Les mer om quinoa her.
Granateplefrøene er søte, små crispy innslag i salaten og passer veldig godt som motsats til de heftige tomatene.
Og om du er usikker på hvordan man skal "skrelle" et granateple og få ut frøene, slik gjør jeg det:
(4 pers)
20-30 miniplommetomater
150 g sukkererter, kuttet på skrå
frøene fra 1 stort granateple
1. Legg tomatene i en ildfast form og bak de på 100 grader 3-4 timer, til de begynner å bli rynkete i skinnet. Følg med og ta det litt på feelingen, det finnes ingen fasit på hvor lenge de skal stå, det kommer an på størrelsen på tomatene. Det skal uansett mye til for at de skal bli svidd på såpass lav varme.
2. Kok quinoaen under lokk i 20 min. Ta av lokket, sett til side og la den lufte seg litt.
3. Kutt sukkerertene og plukk ut frøene fra granateplet.
4. Bland alle ingrediensene i en stor bolle.
* Salaten smaker like godt lunken som kald, og den holder seg finfint i kjøleskapet til dagen etter. Eventuelle rester kan med hell tas med i matboksen! :D
* Sprø hvitløkskrutonger smaker godt ved siden av (sees til høyre på bildet under).
* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *
Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.
Utrolig fargerike og lekre bilder. Får vann i munnen :-) Yammi!
SvarSlettDet Elin sa ^^
SvarSlett:-)
Jeg synes granateple er lettest å skrelle i en bolle med vann. Da ramler frøene ned på bunn og alt det hvite flyter opp på toppen :)
SvarSlettSmakar langtidsbakte tomatar slik som soltørka tomater?
SvarSlettTakk for ein super blogg, den er ein god inspirasjon for oss ikkje-veganerar også. Eg har ein sambuar med egg-allergi, så då er det gode tips å hente blant veganerar!
De smaker litt som soltørka tomater ja, særlig når de får godgjort seg lenge :)
SvarSlettLooks yummie! And great tip on how to de-seed the pomegranate :))
SvarSlettSer nydelig ut. Langbakte tomater er fantastisk :o)
SvarSlett