N for Nan!
Nanbrød er tradisjonelt tilbehør til indisk mat, og du har sikkert smakt det på indisk restaurant sammen med curry- eller masalaretter. Det er et flatt brød, cirka én centimeter tykt, det er mykt i midten, sprøtt i kantene og litt sånn deilig seigt når du river det fra hverandre. Og så har det sånne uimotståelige luftbobler inni.
Orden nan stammer fra persisk og betyr helt enkelt brød. Tradisjonelt brukes det til å skufle opp all den gode sausen med, nesten som en skje. Mmm, jeg kjenner jeg blir sulten bare av å tenke på det!
Nanbrød smaker kjempegodt med dipp. For eksempel raita, en frisk yoghurtdipp med mynte, agurk og rødløk. (oppskrift på dippen kommer snart)
Nanbrød er i utgangspunktet ikke helt vegansk, siden det bakes med yoghurt og ofte også med ghee (klarnet animalsk smør). Jeg har foreløpig til gode å komme over et helvegansk nanbrød i butikken eller på restaurant, men løsningen skulle vise seg å være ganske så enkel. Bak selv og bruk vegetabilsk plantemargarin og soyayoghurt, det funker helt utmerket. Dessuten er hjemmebakt alltid best uansett, så vinn vinn :)
Nanbrød bakes tradisjonelt i tandooriovn.
Det vil si en leireovn som varmes opp med vedfyring. Ovnen oppnår temperaturer på over 450 grader, og når man putter en brødleiv (for eksempel en lubben liten nan) inni der, blir det heftig action. Brødet stekes lynkjapt og får en unik konsistens og struktur. Kanskje kommer det til og med i kontakt med veden, røyken eller litt kull, og det gir en helt spesiell smak. Det kan sammenliknes med skikkelig god italiensk pizza. Du vet, den som stekes i vedfyrt steinovn og blir perfekt sprø.
Vi som ikke har en tandooriovn i huset, kan etterlikne effekten ved å guffe opp varmen i stekeovnen vår. Har du en pizzastein eller en pizzaovn, kan du med fordel bruke denne. Den gjør litt av den samme nytten.
Pensle de rykende ferske nanbrødene med smeltet smør, eller gjør som meg og smør det på rett fra pakningen. Det smelter deilig ned i det varme brødet.
De små sorte frøene heter nigellafrø, og jeg bruker dem både inni selve deigen og som topping. Det er litt vanskelig å beskrive smaken, men de er veldig aromatiske, litt som de har en rund løksødme og skarp løksnert på samme tid, men de er ikke spicy eller irriterende på noe vis. Kun en helt egen lett parfymert smak som bare oser "indisk"! De smaker ikke noe særlig før de varmebehandles synes jeg. Du må nesten bare prøve selv. Jeg tipper du kommer til å nikke gjenkjennende og si "aha" når du smaker dem i denne oppskriften.
Tips:
- Nigellafrø kalles ofte løkfrø og fås kjøpt på de fleste importbutikker.
- Jeg har brukt Berit Nordstrand vegansk margarin. Den finner du på de fleste butikker som meny, rema, coop eller kiwi.
- Yoghurten jeg brukte var Alpro sin soyayoghurt naturell (uten tilsatt sukker).
(7 stk)
1,5 dl fingervarmt vann
1 ts lønnesirup
1 ts tørrgjær
1 ts nigellafrø
1/2 ts salt
2 ss smeltet vegansk margarin
0,75 dl kjøleskapskald vegansk yoghurt naturell (= 80 g / ca 6 ss)
ca 320 g hvetemel
topping:
vegansk margarin
nigellafrø
1. Bland vann, sirup, gjær, nigellafrø og salt i en bakebolle.
2. Smelt margarinen i en kjele, visp kjapt inn yoghurten (det skal ikke koke altså). Å helle den kalde yoghurten oppi den varme smeltede margarinen gjør det lettere å få en fingervarm temperatur, noe vi vil ha før det blandes i gjæren.
3. Visp den fingervarme margarin- og yoghurtblandingen inn i gjærvannet (viktig at det ikke er for varmt eller kaldt, ellers ødelegger det gjæren).
4. Bland inn litt og litt av melet og elt til du har en jevn, glatt deig. Kanskje trengs litt mer mel, om du synes det er veldig klissete.
5. Dekk til bollen og sett til heving på lunt sted, gjerne i vannbad, i 40 min eller mer.
6. Ha den hevede deigen på et melet bord og del den inn i 7 omtrent like store deler. Trykk eller kjevle dem ut til ca 1 cm ovale leiver. Jeg pleier bare å bruke hendene til dette. Legg dem på et bakepapirkledt stekebrett.
7. Stek brødene på 250 grader i 5-6 min. Gjerne på øverste eller nest øverste rille, bare pass på at de ikke kommer i kontakt med varmeelementete i taket av ovnen. De skal bli lett gylne og boblete på toppen. Legg et kjøkkenhåndkle over brødene så snart de er ute av ovnen, da holder de seg mye og gode.
Tips: Har du en pizzastein, er den super å bake nanbrød på. Varm oppsteinen inni ovnen og legg dem rett på. En pizzaovn funker også knallbra.
* Nanbrød smaker godt som tilbehør til alt av indiske retter.
* Prøv dem for eksempel sammen med tandoorigryte med kokosmelk og tofu eller chana masala.
* Brødene kan fryses ned.
* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *
Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook, instagram @veganmisjonen eller snapchat: janesmat.
Ser veldig godt ut! Eldorado sine nanbrød er forresten veganske ;)
SvarSlettTakk for det! Og takk for tipset om Eldorado sine, det visste jeg ikke :D
SlettÅh <3 takk, dette skal definitivt prøves! Er utrolig svak for både gjærbakst og indisk (og bare eeeeelsker nan), så dette var midt i blinken! Eldorado sine er gode de, altså, men ingenting slår fersk hjemmebakst.
SvarSlettTAKK for at du og bloggen din finnes. Finner alltid massevis av inspirasjon og glede her :)
Hjemmebakt er best ja, helt enig! :D Kos deg med nanbrød og tusen takk for at du følger og bruker bloggen <3
SlettMmm, disse var kjempe gode! Jeg tilsatte tørket koriander og hvitløkspulver i deigen, kjempe godt. Takk for nok en fantastisk oppskrift!
SvarSlettMmm, så spennende med ekstra smak i deigen! Lurt :)
SlettNanbrød med raita høres veldig godt ut så jeg avventer oppskriften på raita:)
SvarSlett:)
Slett