08.12.2019

Gulrotpølse - eller Gullse om du vil


Du tror det ikke før du har smakt det!
Jepp, dette er en av de oppskriftene. Jeg trodde det heller ikke før jeg smakte, men herlighet og hurra, for dette ble knakende godt. Advarsel: Den smaker helt sjukt pølse, som om du ikke liker pølsesmak, bør du holde deg unna denne oppskriften!

Her hjemme har vi døpt den Gullse <3


Men hvordan få Norges mest spiste grønnsak til å smake som pølse?
Jo, nå skal du høre her.

Du kommer langt med krydder som løk, pepper, muskat og røykaroma. Lag en marinade, bak gulrøttene i denne, og de blir så fulle av pølsesmak at man skulle tro de kom rett ut fra fabrikken til Leiv Vidar.

Gulrotpølsa er knallgod i lompe eller brød, gjerne sammen med noe digg tilbehør. Jeg liker den også veldig godt som pålegg, helt enkelt sammen med godt brød og plantemargarin. Mmm, varm pølse og kaldt smør på brødet, da er jeg fornøyd. Jeg kan også tenke meg at den vil være super i gryter og andre retter hvor man ønsker litt pølsesmak, og den må jo være strålende på pølsepizza!

Hvorfor gulrotpølse? 

- den er lett å like
- den er perfekt på grillen
- den er enkel å lage
- den er sunn
- den er saftig
- den er billig
- den skader ingen
- den er bra for deg

Har du trua?


Fenomenet gulrotpølse er ikke nytt, og det er ikke min idé.
Kreasjonen har for eksempel opptrådt på TV i beste sendetid. Her forleden så jeg en episode av programmet "Matsjokket" på NRK, hvor det handlet om alle grønnsaker som går til spille og hvordan vi kan lage god restemat av slappe gulrøtter og poteter, framfor å etterlate dem til en trist skjebne i søppeldunken. Se det aktuelle programmet her.

Kokk og programleder Christer Rødseth var på saken, og han disket opp med bakt gulrot i potetpannekake. Gjestene Ronny Brede Aase og Tuva Fellmann var skikkelig imponerte, og Tuva konkluderte med at dette kom på topp 5-lista over hva hun hadde spist i år.

Så kult, tenkte jeg, og ble mektig inspirert.

(skjermdump fra Matsjokket på NRK)

TV-kokk Christer smaksatte gulrøttene med smør, salt, honning og olivenolje før han bakte dem i ovnen. Jeg har valgt å pimpe dem enda mer opp, med ønske om å gi dem ordentlig pølsesmak!

Jeg vet hvilke smaker man finner i en vanlig wienerpølse (ja, jeg har spist kjøttpølser før jeg ble veganer og liker smaken), så jeg lagde en marinade deretter, bakte det hele i ovnen en times tid og sim-sa-la-nom!

Etter en times ovnsbaking
Nå lukter det garantert pølsebod i kjøkkenet ditt, og gulrot har nådd en ny dimensjon av smak!


Røyksmaken
Du trenger én ingrediens som du kanskje må lete litt etter, nemlig røykaroma. Jeg bruker en som heter Liquid smoke av merket Try me (se bildet under). Dette er konsentrert røykekstrakt laget på hickory-tre.

Jeg har sett denne i hyllene hos både Meny og Coop. Har de den ikke inne i din lokale butikk, kan du spørre butikkpersonalet om de kan bestille den for deg. Jeg har også sett den i enkelte grønnsaksbutikker, nisje- og delikatessebutikker her i Oslo. Eller så kan den bestilles på nett, for eksempel her eller her.

Jeg pleier å kalle den "flytende røyk på flaske", og den smaker akkurat sånn. Den er temmelig intens på smak og aroma, så det skal ikke mye til. En flaske varer derfor kjempelenge. Jeg kjøper gjerne et par-tre av gangen, og de holder i minst et år.


Tips:
- Har du ikke Liquid smoke, kan du ev. erstatte den med litt røkt paprikapulver. Det blir ikke like heftig røyksmak, men litt os får du.
- Skal du lage gulrotpølsene til barn, kan det kanskje være greit å roe litt ned på peppermengden.



(4-6 stk)

4-6 medium store gulrøtter
1/2 dl vann
2-3 ss soyasaus
1 ss Liquid smoke
1 ss løkpulver
2/3 ts peppermiks (ev. et dryss nykvernet sort pepper)
2 krm malt muskat


1. Sett ovnen på 200 grader.
2. Skrell gulrøttene og legg dem i en ildfast form. PS: Ikke en altfor stor form, røttene skal såvidt få plass, siden vi vil at marinaden ikke skal spres for tynt utover, om du skjønner hva jeg mener. Marinaden skal nå sånn omtrent 1/3 opp på gulrøttene.
3. Visp sammen en marinade av de resterende ingrediensene (soyasaus, liquid smoke, løkpulver, peppermiks og muskat) og hell den over gulrøttene. Dekk formen med et lokk, eller lag et lokk av aluminiumsfolie.
4. Bak herligheten på 200 grader i ca 1 time. Stikk en kniv gjennom en gulrot for å kjenne om den er ferdig. Den skal være såvidt mør. Hos meg tok det 60 minutter, men det kan variere utfra tykkelsen på gulrøttene og hvor kraftig ovnen din er.
5. Sett stekeovnen på 225 grader, eller fyr opp grillen om det er på den tiden av året. Legg gulrøttene på en rist midt i ovnen. Legger du dem rett på risten, får de fine grillstriper. Stek på 225 grader i ca 16 minutter. Snu på dem midtveis (dette for å få grillstriper på to sider).

Notis: Du kan bruke marinaden flere ganger og bake enda flere gulrøtter, men spe den da gjerne ut med bittelitt vann, siden væsken reduseres under baking.

Notis: Jeg har også prøvd å bake gulrøttene uten å skrelle dem først. Jeg synes ikke dette gav like bra resultat, så jeg anbefaler skrelling.


* Oppbevar gulrotpølsene i en tett boks i kjøleskap, da holder de seg i minst 4-5 dager. Varm kalde pølser kjapt opp i stekeovnen på 200 grader i ca 5 min, så er de klare for nom!

* Sjekk også ut min oppskrift på  Gulrotlaks.




Nom nom!


* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *

Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebookinstagram @veganmisjonen eller snapchat: janesmat.

2 kommentarer:

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar :D Ha en fin dag!