Deilig tilbehør til middag eller grillmat. Veldig enkel å lage og du kan gjerne bruke potetrester fra gårsdagens middag.
Definer en grateng.
Jeg har aldri smakt potetgrateng før. Jeg har ikke smakt fiskegrateng heller, men det hindret meg ikke fra å prøve å lage en grateng. Før jeg satte i gang med denne oppskriftsideen, hadde jeg klart for meg at det var grateng jeg skulle lage. Da jeg tok første biten av det ferdige resultatet, tenkte jeg fornøyd at dette smakte jo mistenkelig likt slik jeg forestilte meg at en grateng skulle smake. Spørsmålet om hvorvidt denne potet-kreasjonen kvalifiserte til å kalles grateng eller ikke dukket imidlertid opp da min samboer Gus kom hjem...
Han mente nemlig at den minnet langt mer om potetsalat enn grateng, og at grateng definitivt inneholder makaroni. Han påpekte dessuten at jeg ikke hadde de sterkeste kortene på bordet til å uttale meg, siden han tross alt hadde en god del mer erfaring når det gjelder grateng enn meg.
Det siste måtte jeg jo si meg enig i, men til tross for min manglende erfaring med gratenger, var jeg helt sikker på at dette var mye mer en grateng enn en salat. Enige ble vi ikke.
Som hjelp måtte vi ty til elektroniske orakel for å finne ut av sakene.
Først prøvde vi Wikipedia.
Der var det ikke mye hjelp å få.
Om vi ser bort ifra kjøtt, fisk og egg er vi jo inne på noe.
Et søk i Store norske leksikon viste følgende:
Dermed ble navnet på retten potetgrateng. Bom basta!
Min grateng er uten kumelk.
For det er slett ikke vanskelig å lage den melkefri. Jeg har for anledningen brukt vegansk matfløte basert på havre. Andre typer melkefri matfløte kan også brukes, feks risfløte eller soyafløte. For ekstra smak har jeg tilsatt dill og en liten pinch cayennepepper.
(4 pers)
6 medium store kokte poteter
2 ss vegansmør
2 ss fint mel
2 dl vegansk matfløte.
1 toppa ss næringsgjær
1 ts tørket dill / litt fersk finhakket dill
1 ts løkpulver
1 liten ts salt
bittelitt cayennepepper (OBS: sterkt!)
litt pepper
brødrasp
1. Skrell og kok potetene. Skyll i kaldt vann og la dem avkjøles litt. (Bruk gjerne poteter fra dagen før).
2. Smelt smøret i en kjele på svak varme. Visp inn melet og spe med litt og litt av matfløten til det er en passe tykk saus. Visp! Smak til med krydderne.
3. Del potetene i biter/skiver og legg dem i en ildfast form. Hell over sausen og fordel den noenlunde jevnt i potetene.
4. Stek potetgratengen på 225 grader i 15-20 min, til toppen er gyllen.
* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *
Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.
Må innrømme at jeg er tilbøyelig til å være enig med Gus i dette spørsmålet! En grateng har godt en dose makaroni! Men denne så også veldig god ut! :D
SvarSlettGratin: "is a widespread culinary technique in food preparation in which an ingredient is topped with a browned crust, often using breadcrumbs, grated cheese, egg and/or butter"
SvarSlettSå jeg er enig med deg, tenker egentlig bare på grateng som noe med et sprøtt, ovnsbakt lokk jeg :)
Uansett, det så godt ut!!
Min tante lagde fiskegrateng alltid med kun fisk. Det var bare når vi tantebarna var på besøk at hun tilsatte makaroni i gratengen...!
SvarSlettOppskriften din så deilig ut, skal prøve den. :-) Næringsgjær er utrolig godt!! Vi bruker det også i en enkel kål/kokosmelkrett vi lager. Nam-nam!
Helt enig med deg, grateng trenger slett ikke inneholde makaroni. Det er kun fiskegrateng jeg har makaroni i! Blomkålgrateng og potetgrateng f.eks. har jeg helt uten! Tenkte grateng-navnet kom mer av at det er gratinert...
SvarSlettOg gratengen din så veldig god ut :)
Definisjonsmessig må ikke grateng inneholde makaroni, personlig synes jeg ikke det blir det helt samme uten. ;)
SvarSlettVimseberta: Blomkålgrateng! Det må jeg også lage! Grateng grateng!
SvarSlettDu er bare heelt fantastisk, tusen takk for at du deler dette med oss resten:0)
SvarSlett<3 Med den største glede!
Slett