Prøv deg på disse, du vil ikke angre! De er superenkle å lage, smaker knallgodt og det er mye billigere å bake dem selv enn å kjøpe.
........
mine hjemmelagde knekkebrød
inneholder hele tre typer frø.
gode til frokost, lunch og til kos
spis dem med ost, avokadomos.
de er så sunne at man må nesten dø,
men aller best: De er knasende sprø!
........
I disse knekkebrødene har jeg brukt en blanding av solsikkefrø, sesamfrø og gresskarfrø. Miks og triks som du vil, og bland gjerne inn litt linfrø også. Bare du har 6 dl frø tilsammen, blir det bra.
Tips:
- Fiberhusk fås kjøpt i de fleste dagligvarebutikker, som rema og meny. Eventuelt kan du finne det på helsekost eller kjøpe på nett.
- Om du ikke har alle frøslagene, miks og match som du vil.
(12 stk)
2 dl gresskarfrø
2 dl solsikkefrø
2 dl sesamfrø
1 ts salt
3 ss fiberhusk
4 dl kaldt vann
Tilsett vannet.
Bland godt. Det blir ganske raskt til en geléaktig masse.
Bre straks deigen utover et bakepapirkledt stekebrett. Det kan hende du trenger to brett, det kommer an på størrelsen på bakebrettene. Hos meg blir dette 1,5 plate knekkebrød.
Det går enklere om du væter hendene med vann. Prøv å få det så jevnt og tynt som mulig.
Stek på 200 grader i 15 min.
Ta ut stekeplata. Ta tak i bakepapiret og snu deigen opp-ned. Dra bakepapiret forsiktig av deigen.
Det er nå en myk og smidig leiv.
Kutt den i biter med et pizzahjul.
Skru ovnsvarmen ned til 150 grader og stek videre i ca 60 min, eller til knekkebrødene er tørre.
Det kan hende de trenger en ekstra halvtime, det kommer an på hvor tykke de er.
* La knekkebrødene bli fullstendig romtempererte før du har dem i en tett boks, da holder de seg kjempelenge.
Nom nom!
* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *
Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.
Tillat meg å rette: du har brukt solsikkeKJERNER :) solsikkeFRØ er de vi får kjøpt i svære sekker som vi gir til fuglene :)
SvarSlettOoops, hehe. Pyttsann, tror folk skjønner hva jeg mener ;))
SlettHva kan man bruke istedenfor fiberhusk?
SvarSlettGodt spørsmål. Fiberhusk har en veldig spesiell funksjon i denne oppskriften, nemlig å binde knekkebrødet sammen. Jeg vet ikke om noe annet produkt som har den samme funksjonen.
SlettKanskje noen andre lesere har tips?
OK,da må jeg kjøpe fiberhusk for de knekkebrødene ser veldig gode ut:)
SvarSlettDet anbefales ja! :D
SlettHørfrø (linfrø) laver også en bindende gele, når de røres op med vand og får lov at trække lidt og kan dermed erstatte fiberhusk. Se fx her: http://www.madbanditten.dk/2011/07/31/hvor-blev-maden-af/ ... eller her: http://karensunivers.dk/Kerneboller
SvarSlettJo, det stemmer at linfrø lager en bindende gele. Men om du skal lage denne oppskriften med linfrø istedenfor fiberhusk, trenger du en betydelig større mengde linfrø enn fiberhusk.
SlettHer bruker jeg bare 3 ss fiberhusk. Du ville sikkert trengt 4 dl linfrø for å oppnå samme effekt, og da blir knekkebrødene noen helt andre knekkebrød.
knekkebrød av den typen her smaker kjempegodt med litt løkpulver og paprika i "røra" og havsalt oppå :)
SvarSlettVettu hva, jeg har nettopp laget en versjon av dem med bl.a. løkpulver :D Kjempegodt! Men paprika hadde jeg ikke i. Kanskje jeg skal teste det også :) Takk for tips.
SlettJeg har lest i en vegetarkokebok at man ikke bør spise mer en 2ss.linfrø pr. dag fordi de inneholder blåsyre tror jeg det var. Har bare lest dette ett sted så vet ikke om det stemmer.
SvarSlettDet stemmer (dessverre kan vi vel si). Å spise for mye linfrø er ikke helt bra. 2 ss om dagen er innafor :)
SlettDisse har jeg laget i flere år, og vi blir ikke lei dem! Et tips: Når du har snudd dem, kan du klippe dem opp med ei saks. Det går fort og greit. Det gjør ingen ting om de blir litt nedkjølt før du setter dem inn igjen.
SvarSlettSaks gjør også jobben, sant det :D
SlettJeg har bakt med bare frø, men brukte stavmikser til å knuse ca halvparten av frøene før jeg tok i vann, da hang de sammen.
SvarSlettAh, takk for tips!
SlettKan fiberhusk erstattes med noe annet, f.eks. Hvetekim eller havrekli?
SvarSlettDet er flere som har spurt om det samme i kommentarene over her ser du. Har bl.a. fått et tips fra Merete Paulsen, som jeg forstår det som har laget dem uten fiberhusk: "Jeg har bakt med bare frø, men brukte stavmikser til å knuse ca halvparten av frøene før jeg tok i vann, da hang de sammen."
SlettHadde med meg disse i en barnedåp på søndag og satte dem sammen med brødet på koldtbordet, og fikk kommentaren: Dette er de BESTE knekkebrødene jeg har smakt!
SvarSlettDet var jo en kjempekoselig kommentar å få :) Gøy!
SlettJeg brukte glutenfritt havremel / Lillian
SvarSlettBrukte du det som erstatning for en annen ingrediens? Eller i tillegg? :)
SlettHei, sida di ligg fram på skrivebordet, så det blir lett å plukke frå den! :-)
SvarSlettEg har investert i ein juice maskin og bruker ofte grønsak - og fruktpulp i knekkebrødene. For å få deigen til å henge godt saman, lat eg den stå i eit par timar. Då blir ein gså kvitt fytinsyren som er i frøene.
Så koselig at veganmisjonen ligger framme på krivebordet :) Da er du aldri langt unna en god oppskrift ;) Sant det, at det er fint å la deigen stå og svelle. Ikke alltid jeg har tid til det, men absolutt ikke dumt! Og pulp i knekkebrød er smart, om man har juicemaskin. Takk for fine innspill :)
Slett