Konsentrere, redusere, komprimere, kondensere...
Kondensert melk er ofte ingrediens i oppskrifter som pudding, iskrem, kaker og karameller. Man får kjøpt kondensert kumelk i butikken, men det er dessverre ikke like enkelt å få tak i vegansk kondensert melk. Derfor tar vi heller (soya)melken i egne kjeler og lager den selv!
Nysgjerrighet (og hunger etter hjemmelagde karameller) drev meg til å forske, og etter en del forsøk fant jeg endelig løsningen.
Herved får du svaret på hvordan du kan lage kondensert melk av soyamelk, som fungerer på samme måte som kondensert kumelk i oppskrifter.
Dette åpner for nye eventyr.
Med kondensert soyamelk kan du for eksempel lage disse moms-momsene: Sjokoladefudge med peanøtter.
Hva betyr det at melken er kondensert?
Selve begrepet kondensasjon er beskrivelsen av "det som skjer når damp eller gass går over til flytende eller fast form". Som feks når vanndamp i lufta blir til dråper på et spindelvev. Det har altså med å gjøre at noe samler seg og blir til en fastere konsistens. (kilde: store norske leksikon)
Overført til kokkeverden blir begrepet brukt littegrann annerledes, og i kjøkkenterminologien handler kondensert om at en væske reduseres, som når en saus kokes inn, eller som i kondensert melk.
I den kondenserte melken er mesteparten av vanninnholdet fjernet. I industrien gjøres dette ved vakuuminndamping, men vi kan også gjøre det hjemme i vårt eget kjøkken ved å koke melken over lang tid, akkurat på kokepunktet. Det som da skjer, er at melken damper fra seg vanninnhold gjennom damp, den tykner og blir redusert til omtrent halvparten av opprinnelig mengde. Den forandrer også smakskarakter og får en rund, fyldig, karamellaktig smak.
Kondensert soyamelk er dobbelt så tykk som vanlig soyamelk.
Tips:
- Ha tålmodighet og ikke fall for fristelsen å skru opp varmen på plata.
- Følg oppskriften, så går det så bra så.
1 liter usøtet soyamelk
2 dl hvitt sukker
1/2 ts salt
Ha soyamelk, sukker og salt i en stor kjele og varm sakte opp til kokepunktet. Bruk ca 2/3 varme på plata og rør om iblant. Det tar litt tid. Hos meg tok det ca 15 minutter.
Straks det begynner å småkoke, finn fram til riktig temperatur hvor det nesten bare er antydning til krus i overflaten og det ryker av kjelen. Dette går enklere om du har en induksjonsovn (hvilket jeg ikke har for øyeblikket, så det går helt fint uten også).
Når det har stabilisert seg på såvidt koking, la det stå og "krusekoke" slik uten lokk i 2 timer. Du trenger ikke røre i det den første timen.
Når det har kokt i én time, visp opp melken. Dette for å forhindre at det danner seg et tett "lokk" av snerk. Ikke fall for fristelsen å skru opp temperaturen litt. Da blir det fort brent (jeg snakker av erfaring).
Slik ser det ut etter en times koking. Det er snerk på toppen og greier, men det gjør ikke noe.
La det koke videre i én time til (to timer til sammen altså).
Etter to timers småputring er soyamelken redusert til omtrent halvparten og har blitt gulere i fargen. Visp godt, slik at all snerk blir oppløst.
* Melken tykner ytterligere etter avkjøling. På bildet under har den stått i kjøleskapet over natta og er tydelig fast.
* Oppbevar den kondenserte melken i kjøleskap, om ikke du skal bruke den med én gang.
* Den holder seg lenge. Jeg har hatt den stående i kjøleskapet i to uker, og den var fortsatt like fin.
* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *
Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook eller instagram @veganmisjonen.
Så kult! Elsker at du eksperimenterer og finner ut av ting for oss andre som ikke er like tårmodige ;)
SvarSlettTakk :) Jeg digger å eksperimentere på kjøkkenet, og når det venter fudge så gode som disse i belønning, blir jeg ihvertfall inspirert ;)
SlettDe karamellene så gode ut, du er så flink! Enig med Maria U over her:)
SvarSlettDe er altså så gode at du aner ikke!! :DDD Smaker skikkelig fløtete, hadde aldri gjettet de var uten kumelk/fløte.
SlettOh snap. SNAP! Jeg satt å tenkte på det her for et par dager siden! Og lurte på om det fantes vegansk søtet kondensert melk! That's it, I'm making fudge this weekend!
SvarSlettSnappeti-snapp! :D PS: Oppskriften på fudge kommer i morgen (lørdag)! :DD
SlettHei Jane.
SvarSlettJeg lurer på om du har laget vaniljesaus/krem selv? Liker vaniljesausen til Oatly, men jeg tåler ikke sukker pga. Dumping-syndrom etter omfattende kirurgi i fordøyelsessystemet. Oatlys vaniljesaus er desverre for søt for meg. Til vanlig bruker jeg dadler, agavesirup og kokosblomstsukker i små mengder som søtning. Jeg lager også plantemelken min selv. Det burde vel gå ann på et vis å få den "kremete", jeg er bare usikker på hvordan? Har du erfaring med dette, og om jeg er riktig heldig: en oppskrift?
Ha en fin dag!
Hei!
SlettHjemmelaget vaniljesaus har jeg foreløpig ikke prøvd meg på, men takk for ideen. En spennende utfordring! Å lage den uten sukker er kanskje ikke like enkelt, men det går jo an å prøve. Om du tåler sukker fra dadler, agave og kokosblomst så er jo det søtt så det holder :) God helg til deg!
Plantemelk, vaniljeessens og/eller vaniljestang, maizena og agavesirup -> koke opp, gir fin vaniljesaus :)
SvarSlettAh, takk for tips, det må testes!
SlettHei! Er det mulig å bruke annen plantebasert melk? Tåler dessverre ikke soyamelk.
SvarSlettGodt spørsmål. Jeg har ikke prøvd å kondensere andre typer plantemelk, men nå ble jeg også nysgjerrig. Noen andre lesere som har prøvd?
SlettJeg brukte Oatly iKaffe da jeg ikke liker soya, smakte kjempegodt!
SlettTror du det går ann å lage dobbel oppskrift i samme kjele?
SvarSlettGodt spørsmål. Da må du ha en stor kjele ihvertfall.
SlettKan man fryse den kondenserte melka?
SvarSlettHar ikke prøvd å fryse den.
SlettMå det være hvitt sukker? Hva med blank fibersirup feks?
SvarSlettJeg har ikke prøvd denne oppskriften med flytende sirup, så det kan jeg ikke svare på.
SlettJeg klarte å kjøpe Alpro Soyamelk Original i stedet for Usøtet. Er det mulig å bruke denne?
SvarSlettVet du, jeg brukte alpro original (den blå, sant) i denne oppskriften seinest i forgårs, og det gikk aldeles strålende :)
Slett