Lei av ris, pasta og potet?
Da bør du prøve denne deilige byggsalaten basert på hele byggryn. De lubne, små byggkornene har en særdeles delikat konsistens, perfekt naturlig tyggemotstand og en mild og rund smak. Nydelig tilbehør til middagsmaten, eller som en lunsj i seg selv.Bygg er en av de eldste kulturplantene vi har, og den har vært dyrket som matplante helt tilbake til 9000 år før Kr. I dag er den faktisk den mest dyrkede kornsorten i Norge, men veldig lite av den går til menneskemat dessverre, det meste ender opp som dyrefór eller brukes til ølbrygging. La oss gjøre noe med den statistikken, for det er mange gode grunner til å spise mer bygg. Ikke bare smaker det godt, det er også et av våre sunneste kornslag.
Helsemessige fordeler ved bygg:
- Inneholder mye betaglukaner som bidrar til å senke kolesterolet.
- Rik på fiber (7-10 %), noe som bidrar til god tarmhelse.
- Mye protein (9-12 %) og lite fett (1,1 %).
- Rik på jern, sink, B- og E-vitaminer.
- Har lav GI (glykemisk indeks), som gir en jevn blodsukkerstigning.
- Gir god metthetsfølelse som varer lenge.
(kilder: forskning.no, diabetesforbundet)
Hvorfor bløtlegge.
Byggryn bør bløtlegges over natta, og grunnen til det er at korn, frø, nøtter og belgfrukter fra naturens side inneholder et stoff som kalles fytinsyre. Dette stoffet er ikke bare ufordøyelig for mennesker, det hemmer også opptaket av næringsstoffer som for eksempel jern, kalsium og sink. Fytinsyren er en naturlig beskyttelsesmekanisme som har til oppgave nettopp å hindre kornet fra å bli fordøyd, slik at det kan passere gjennom fordøyelseskanalen intakt og dermed ha bedre sjanse til å spire nye planter.
Ved å bløtlegge kornet, kan vi "lure" det til å tro at det er trygt plassert i jord, med tilgang på vann og alt er klart for å spire. Dermed setter det i gang en prosess som nøytraliserer fytinsyren, og vi får et mye lettere fordøyelig korn og kan dra nytte av alle næringsstoffene. Om vi tilsetter litt syre i bløtleggingsvannet, for eksempel i form av sitronsaft, blir nedbrytningen av fytinsyren enda mer effektiv.
Kornet trenger også betydelig kortere koketid når det er bløtlagt.
Det er ikke farlig å spise korn som ikke er bløtlagt, men når man ser på fordelene ved bløtlegging og hvor lite ekstra innsats som kreves, synes jeg det absolutt er verdt det. Det eneste du trenger å gjøre er å helle vann over kornene på kvelden før du legger deg, og det var det.
(kilde: optimaltkosthold.no)
Byggplanten har et lett gjenkjennelig utseende, med lange tynne "nåler" som stikker ut fra hvert enkelt korn.
(foto: Espen Norderud)
Byggrynsalaten smaker like godt lunken som kald og holder seg fint i kjøleskapet to-tre dager. Eventuelle rester anbefales til lunsj. Sunt og godt!
Tips:
- Hele byggryn fås kjøpt i alle vanlige dagligvarebutikker. Billig er det også, under 10 kroner for en halvkilos pakke.
(4 porsjoner)
120 g hele, tørre byggryn (= ca 1,5 dl)
en skvis sitronsaft (kan utelates)
65 g frisk spinat
en neve frisk persille
3,5 ss olivenolje
15 mini perletomater (= ca 150 g), i skiver
1 ss lønnesirup (ev. bruk agavesirup e.l.)
2 ss olivenolje
2-3 klyper flaket havsalt, smak til
1. Dagen før: Ha byggrynene i en bolle, skvis oppi litt sitronsaft om du har, og hell på ca tre ganger så mye kaldt vann. La det stå i bløt over natta. Den tåler fint å stå et døgn også.
2. Sil av vannet fra de bløtlagte byggrynene og skyll dem godt i kaldt vann. Det blir ca 3 dl bløtlagte byggryn. Kok byggrynene i rikelig med vann i 15 min.
3. Ha spinat, persille og 1,5 ss av olivenoljen i en food processor og kjør til det er grovhakket.
4. Kutt tomatene i skiver og lag en dressing av lønnesirup og de 2 resterende spiseskjeene med olivenolje.
5. Sil av overskytende vann fra de kokte byggrynene og ha dem i en bolle. Bland inn spinatblandingen, minitomater og dressing. Smak til med salt.
Nom nom!
* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *
Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook, instagram @veganmisjonen eller snapchat: janesmat.
Å Himmel !!! Noe så godt.... <3
SvarSlettSer veldig deilig ut! Har du prøvd å fryse den? Er student og prøver å ha næringsrike, gode middager og lunsjer lett tilgjengelig.
SvarSlettEmma:)
Jeg har ikke prøvd å fryse den, men prøv gjerne og se hvordan det går :)
Slett