Sommer + salater = sant!
Nå i sommervarmen går det mye i salater her hjemme. Det er noe med det friske og lette som appellerer ekstra mye, nå som sola aktiv og man verken har tid eller lyst til å stå og henge over varme gryter. Dermed blir det ofte å smelle sammen en frisk salat, og gjerne med en dressing til.Møt min aller nyeste oppdagelse på kjøkkenet: Ristet bokhvete.
Jeg har kun hatt den i hus et par uker foreløpig, men allerede rukket å bli veldig glad i den. Den er delikat, lett og luftig og helt super som base i salater.
Litt om bokhvete.
Navnet bokhvete kan virke litt misvisende, siden den ikke har noe med hvete å gjøre i det hele tatt. Den er faktisk ikke et korn, men frøene fra en blomst, og botanisk sett er den definert som en nøtt.
Det finnes både ristet og ikke-ristet bokhvete.
Ristet bokhvete er etter hva jeg har skønt, mye brukt i Russland, men kanskje ikke så vanlig her hjemme. Den er brun i fargen og, som det ligger i navnet, ristet på forhånd. Smaken er unik og nøttete, den er luftig og lett i konsistens, naturlig glutenfri, lett fordøyelig og rask å tilberede.
Den ristede bokhveten trenger kun bløtlegging før den er myk og spiseklar. Enten i kokende vann i ca tre kvarter, eller over natta i kaldt vann. Skyll deretter godt og sil av vannet. Jeg liker best å spise den lun, så jeg pleier å varme den raskt i panna i litt olivenolje og smake til med salt. Den er ganske fettfattig i seg selv og har derfor godt av å få noen dråper god olje på seg.
Ikke-ristet bokhvete er lys gulgrønn i fargen. Det er denne typen jeg tidligere har sett på helsekostbutikker rundt om og brukt i oppskrifter som for eksempel grøt. Den kan spires om man vil, i motsetning til den ristede som ikke lar seg spire. Den blir ikke like lett og luftig etter koking, men litt mer seig på en måte, og den mangler den spesielle ristede, nøttete smaken som er typisk for den brune typen. Ikke-ristet bokhvete må først bløtlegges og deretter kokes i ca 10 minutter.
Slik ser den ristede bokhveten ut rett fra pakningen.
Vakre, små, pyramideformede frø fulle av godhet. Næringsinnholdet per 100 gram ligger på omtrent 11 gram protein, 2 gram fett, 65 gram karbohydrat og 6 gram fiber.
Bokhveten egner seg til bruk i alle slags salater, eller som et alternativ til ris. Her har jeg brukt den som base i en nærende, smakfull salat med ovnsbakt søtpotet, vårløk og tahinidressing.
Tips:
- Ristet bokhvete finner du på de aller fleste grønnsakssjapper / innvandrerbutikker. Se etter de brune kornene. PS: Om du spør etter bokhvete på norske helsekostbutikker, får du som regel den rå varianten (lys gulgrønn i fargen), og det er ikke den typen du trenger til denne oppskriften.
(2 store porsjoner)
bokhvete:
1 dl ristet bokhvete
6 dl kokende vann
en dæsj olivenolje
litt salt, smak til
30 g vårløk, hakket smått (= ca 2 stk)
1. Ha bokhveten i en bolle, hell på vannet og sett til side i minst 40 minutter.
2. Etter ca 40 minutter eller lenger skal den være myk. Test ved å smake og kjenn etter om du kan bite lett gjennom. Hvis ikke, la det stå litt til.
3. Sil av vannet fra den ferdig bløtlagte bokhveten og skyll godt.
4. Varm den avsilte bokhveten kjapt i olivenolje i en panne eller kjele. Smak til med salt og bland inn vårløk.
Tips: Eventuelt kan du legge bokhveten i bløt i kaldt vann over natta. Den tåler å stå opp til et døgn på kjøkkenbenken.
ovnsbakt søtpotet:
500 g søtpotet
et par dæsjer olivenolje
litt flaket havsalt
litt grillkrydder eller pasta rossa-krydder
1. Skrell søtpoteten og del den i ca 1/2 cm tykke skiver. Legg det i en ildfast form.
2. Spre over oljen, salt og ønsket krydder.
3. Stek på 225 grader i 20 min. Skivene skal være lett gylne og helt myke når du stikker en kniv gjennom dem.
tahinidressing: (nok til 6-8 porsjoner)
50 g tahini (= ca 3 ss)
1/2 dl kaldt vann
2 ss frisk limesaft (= ca 1/2 lime)
1 liten ss lønnesirup, smak til
litt salt, smak til
1. Visp sammen tahini, vann og limesaft.
2. Smak til med lønnesirup og salt.
* Dressingen holder seg i kjøleskap i ca 1 uke.
* Salaten smaker like godt lun som kald.
Nom nom!
* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *
Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook, instagram @veganmisjonen eller snapchat: janesmat.
Hei, jeg kommer fra et land der vi spiser bokhvete veldig ofte. Vanligvis kokes bokhvete med like deler vann, vannet kokes inn i bokhvete til det blir borte (ca 10 min). Når den er kokt ferdig, kan man blande de kokte bokhvetene med en klatt smør, og la de hvile et par minutter. Da blir det luftig og god bokhvete :) Og man sparer litt tid :)
SvarSlettHei og takk, den varianten høres herlig enkel og god ut!
SlettHei, jeg leter og leter, men finner ikke ristet bokhvete i Oslo på noen grønnsakssjapper. Hvordan ser embalasjen ut? Hvor kan jeg finne det?
SvarSlettJeg har sett ristet bokhvete i flere butikker her i Oslo, så det er håp! :D For å komme med et konkret tips, har de det på min lokale grønnsaksbutikk her på Torshov, Emmas frukt og grønt. Ligger i Vogtsgate 60A, rett overfor trikkestoppet Torshov.
SlettEt annet tips: Jeg har aldri sett det stå "ristet bokhvete" på norsk på posen. På den posen jeg har, står det latviske ordet for bokhvete "Griķi". Merket er Valdo og posen er grønn og gul. Bilde av posen kan du se HER. Lykke til med jakten!