Rekk opp hånda, den som fikk lyst på karamell!
De smaker himmelsk godt av karamelliserte mandler og kanel. Akkurat passe julete, og smaken er herlig søt, rund og rik - sånn karamell skal smake. Konsistensen er som en mellomting mellom karamell og fudge, myke nok til at de kan tygges og de smelter i munnen.
Mandlene har den gode smaken av brente mandler, eller karamelliserte mandler. Og det er jo nettopp det de er også, mandler inni en stor karamell! :D
Tips: Om du vil gjøre karamellene enda mer julete, tilsett litt malt nellik, ingefær og bittelitt pepper i tillegg. Da får du pepperkakekarameller!
Kokosmelk gjør susen
Dette er første gang jeg lager karamell av kokosmelk, og det fungerte ypperlig. Tidligere har jeg laget sjokoladefudge av kondensert soyamelk.
Med kokosmelk var det litt enklere synes jeg. Du trenger ikke stå og passe på gryta hele tida. Stabiliser kokingen på riktig nivå, så klarer den seg selv, bare rør om iblant.
Fine julegaver
Hjemmelaget karamell er kjempekoselig å gi bort i julegave, og minst like koselig å få i julegave. Pakk dem inn i bakepapir og legg dem i en fin eske eller liknende. Eventuelt kan du bruke cellofan eller mer fancy karamellpapir fra hobbybutikk.
Tips:
- Bruk fullfett kokosmelk, ikke lett kokosmelk.
- Jeg brukte for anledningen Rema1000 sin kokosmelk på boks.
- Mandlene kan ev. sløyfes, eller bruk andre typer nøtter etter ønske.
- Margarinen jeg brukte var for anledningen Berit Nordstrand sin Smøremyk rapskokos.
(Oppskriften gir ca 50 karameller, avhengig av hvor store du lager dem)
4 dl fullfett kokosmelk (= 1 boks)
250 g brunt sukker
1 krm salt
75 g vegansk margarin
75 g mandler
1 ts kanel
1. Ha kokosmelk, sukker og salt i en stor kjele og kok opp. Min kjele var på 24 cm i diameter. Bruker du en liten kjele, tar det lenger tid å koke.
2. Når det har nådd kokepunktet, stabiliser varmen på plata slik at karamellmassen småbobler/-koker. Hos meg var det passe med en tredjedels varme.
3. Kosekok i 1 time og rør om iblant. Massen tykner og reduseres en del.
4. Bland inn margarin, mandler og kanel. Visp godt og småkok videre i ca 30 min, kanskje litt til. Rør om iblant og pass ekstra godt på når det nærmer seg slutten av koketida. Karamellmassen skal være ganske tykk, fortsatt myk, nesten henge litt igjen i bunnen av kjelen og virke nesten litt gummiaktig - da er den ferdig.
5. Hell karamellen over i en form og avkjøl i kjøleskap. Jeg brukte en plastboks på ca 20x15 cm. Du trenger ikke bakepapir i formen.
6. Hvelv den avkjølte karamellen over på en fjøl og kutt den i biter. Om den er helt kjøleskapskald, kan du la den hvile en halvtimes tid, da blir den enklere å skjære i.
* Oppbevares i kjøleskap, men den tåler også romtemperatur.
* Hos oss pleier vi å ha karamellblokken liggende i kjøleskapet og skjære biter av den etterhvert.
* Pakk gjerne karamellene inn i bakepapir, cellofan eller annen type karamellpapir.
Nom nom NOM!
* * * vegan, veganer, veganmat, VeganMisjonen!!! * * *
Få de siste oppdateringene fra bloggen på facebook, instagram @veganmisjonen eller snapchat: janesmat.
Karameller med mandler og kanel
Etiketter:
Brunt sukker
,
Jul
,
Kanel
,
Karamell
,
Kokosmelk
,
Mandler
,
Vegetabilsk melk
Forfatter:
Jane H. Johansen @veganmisjonen.com
01.12.2019
Abonner på:
Legg inn kommentarer
(
Atom
)
Ser nydelig ut �� hvilken margarin brukte du?
SvarSlettTakk :) Jeg brukte Berit Nordstrand-margarinen.
SlettHei! Har du noen idé om hvor lenge de holder seg? Synes det var en knallidé å gi de bort som julegave!
SvarSlettDe ble knallgode, mums, takk for fantastisk oppskrift :)
SvarSlettHeisann! Har forsøkt oppskriften din, men mine ligner ikke på dine... De ble mye lysere og veldig smuldrete, smelter liksom i munnen nesten med en gang. Har jeg kokt dem for lite etter at jeg tilsatte de siste ingrediensene, kanskje? Jeg var så redd for at det skulle brenne seg, og så usikker på hvordan det ville se ut til slutt i kjelen. Noen tips?
SvarSlett